top of page

מהו ניתוח התנהגות יישומי (ABA)

ניתוח התנהגות יישומי מתמקד ביישום עקרונות למידה כדי לשפר התנהגות חברתית משמעותית (Cooper et al., 2020). זוהי גישה קלינית-מדעית העוסקת בהבנה ושינוי התנהגויות של בני אדם. הגישה מבוססת על מחקר והוכחה כיעילה בטיפול בסוגיות התנהגות, בלקויות נוירולוגיות שונות ובבעיות קשב וריכוז.

ההנחה הבסיסית בניתוח התנהגות היא שהתנהגות תלויה ביחסי הגומלין שבין הילד לסביבה. ולכן, מנתחי התנהגות חוקרים את התנהגויות המטרה תוך תשומת לב לגורמים בסביבה אשר משמרים את התנהגויות.

 

טיפול ABA משלב טכניקות התנהגותיות המשפיעות על הגורמים המקדימים (A), התנהגות (B) ותוצאות (C). התנהגויות המטרה הלא נאותות מוחלפות בהתנהגויות אלטרנטיביות נאותות על מנת לסייע לילד להצליח יותר בסביבתו. הפחתת התנהגויות בעייתיות ורכישת מיומנויות חדשות קשורות זו לזו בטיפול ABA ובדרך כלל מטופלות במקביל. לטיפול ABA יש עשרות שנים של מחקרים קפדניים התומכים ביעילותו, ובעלי מקצוע בכל העולם משתמשים בעקרונות ה-ABA על מנת ללמד התנהגויות חדשות לילדים, מתבגרים ומבוגרים.

הגדרות למושגים בסיסיים בניתוח התנהגות

תוצאה (Consequence)

אירוע המתרחש בעקבות הופעת ההתנהגות ומשפיע על ההסתברות שההתנהגות תופיע שוב בעתיד (Cooper et al., 2020).

 

ישנן תוצאות המחזקות התנהגות וגורמות לעלייה בתדירות הופעתה, ויש תוצאות המחלישות התנהגות ומורידות את תדירות הופעתה.

 

תוצאות יכולות להיות חיוביות או שליליות. מניפולציה של התוצאות היא אסטרטגיה מרכזית בניתוח התנהגות.

התנהגות (Behavior)

פעילות הניתנת לצפייה, מדידה ותיעוד אובייקטיבי (Cooper et al., 2020).

 

התנהגות כוללת פעולות גלויות ומוחשיות שהאדם עושה, וניתנת לכימות ורישום. היא אינה כוללת תהליכים נסתרים או מנטליים.

 

התנהגות מטרה מוגדרת כהתנהגות ספציפית שרוצים להגביר, להפחית, לחזק או לשנות בתהליך  שינוי  ההתנהגות.

גורם מקדים (Antecedent)

גירוי או אירוע המתרחש לפני הופעת ההתנהגות ומשפיע על סבירות ההופעה שלה (Cooper et al., 2020).

גורמים מקדימים כוללים גירויים חיצוניים מהסביבה כמו מילים, אנשים, אובייקטים או מצבים, וגם גירויים פנימיים כמו מחשבות, רגשות או תחושות גופניות.

זיהוי הגורמים המקדימים מאפשר לחזות מתי סביר שהתנהגות מסוימת תופיע, ולהבין מה מעורר ומחזק אותה. 

שילוב רגשות בניתוח התנהגות

ניתוח התנהגות רגשית הוא צורת טיפול מקובלת עבור ילדים המפגינים התנהגות רגשיות לא מותאמות ולא נאותות. שיטת ״שמיים כחולים״ משלבת את הידע המדעי על למידה וניתוח התנהגות כדי ליצור תוכניות תמיכה מותאמות אישית שעוזרות לילדים ומבוגרים לרכוש מיומנויות חדשות ולשפר התנהגויות קיימות, תוך הפחתה של התנהגויות מאתגרות או כאלה שיש להן השפעה שלילית על הלמידה והתפקוד היומיומי. 

ניתוח התנהגות רגשית כולל הערכה פרטנית של ההתנהגויות הרצויות והלא רצויות, זיהוי הטריגרים וההקשרים שלהן, ובניית תוכנית תמיכה הממוקדת בחיזוק ההתנהגויות החיוביות ובהפחתת אלו הלא מסתגלות. 

מודל התנהגותי רגשי

המודל שעל פיו פועלת תוכנית ״שמיים כחולים״ מרחיב את המודל ההתנהגותי ומוסיף אלמנטים של פרשנות לגורם המקדים (מה אני חושב על האירוע שאני חווה כרגע), התעוררות רגש (כתוצאה מהפרשנות הספציפית שלי איזה רגש מתעורר בי) ועל כן ההתנהגות היא התנהגות רגשית שמביאה לידי ביטוי את הדרך שבה הילד מתקשר את הרגש.  

image.png

מהו וויסות רגשי?

ויסות רגשי מוגדר בספרות המחקרית בדרכים שונות אך משלימות. תומפסון (Thompson, 1994) הגדיר ויסות רגשי כ"תהליכים פנימיים וחיצוניים האחראיים על ניטור, הערכה ושינוי של תגובות רגשיות... להשגת המטרות של האדם". גרוס (Gross, 1998) תיאר חמש אסטרטגיות שונות לוויסות רגשי כגון בחירת סביבה, שינוי סביבתי, הפניית תשומת הלב, שינוי קוגניטיבי, ושינוי תגובה רגשית. אייזנברג וספינרד (Eisenberg & Spinrad, 2004) הגדירו ויסות רגשי עצמי (לעומת ע״י גורם חיצוני) כ"תהליכים הפנימיים המשמשים ליוזמה אישית, הימנעות, שימור, או שינוי הופעת, צורת, עוצמת, משך התגובה הרגשית... להשגת מטרה אישית".

 

כלומר, ויסות רגשי הוא היכולת לנהל באופן יעיל את הרגשות, מחשבות והתנהגויות שלנו ביחס לגירויים או סיטואציות שונות. הוא מערב הבנה, זיהוי, והבעה נאותה של רגשות תוך כדי איזון העוצמה והמשך שלהם.לוויסות רגשי יש תפקיד חשוב ברווחה הרגשית של הילדים והיכולת שלהם לנהל אינטראקציות חברתיות תקינות.באמצעות היכולת לנהל את הרגשות שלנו, אנו מסוגלים להגיב לסיטואציות בדרך מאוזנת ומותאמת, להיות בעלי שליטה עצמית, חוסן רגשי ורווחה רגשית.

מאפייני וויסות רגשי

  • מודעות לרגשות - היכולת לזהות ולתת שם לרגשות (Thompson, 1994).

  • קבלת רגשות - לקבל ולהכיל רגשות מבלי להילחם בהם או לדכא אותם (Gratz & Roemer, 2004).

  • שינוי קוגניטיבי - לשנות מחשבות כדי להשפיע על הרגש (Gross, 1998).

  • ויסות התנהגותי - לבצע פעולות המשנות את עוצמת הרגש או מאפשרות ביטוי הולם לרגש (Eisenberg et al., 2000).

  • גמישות רגשית - היכולת להתאים את תגובות הוויסות לדרישות הסיטואציה (Bonanno & Burton, 2013).

  • תמיכה חברתית - לחפש תמיכה מאחרים כדי לווסת רגשות (Marroquin, 2011).

דוגמאות לחוסר וויסות רגשי

  • התפרצויות זעם קיצוניות - ילדים עם קושי בוויסות רגשי עלולים להגיב בזעם קיצוני, לרבות התפרצות מילולית או פיזית, למצבים מתסכלים או מאכזבים (Leibenluft & Stoddard, 2013).

  • קושי בהרגעה עצמית - חוסר יכולת לעצור סערה רגשית ולהירגע באופן עצמאי (Gottman et al., 1996). ילדים עם קושי בהרגעה עצמית ממשיכים להיות רגשיים מאוד גם כאשר המצב חולף, וזקוקים לעזרת מבוגר כדי להירגע (Morris et al., 2007). תיווך של מבוגר בהרגעה יכול לכלול חיבוקים, דיבור רגוע, והכוונה לנשימות עמוקות או פעילות מרגיעה אחרת (Gottman et al., 1996).

  • תגובתיות יתר - הילד רגיש מאוד רגשית ומגיב בעוצמה רבה, אף לגירויים קלים (Thompson & Calkins, 1996).

  • סיבולת נמוכה לתסכול - ילדים עם קושי להתמודד עם תסכול מגיבים בעוצמה רבה ובאופן לא מותאם כאשר הם נתקלים במכשול, כישלון או מצב לא צפוי. התגובות יכולות לכלול התפרצות זעם, בכי קיצוני, הסתגרות או התנהגות מתריסה (Healy et al., 2015).

  • חרדה מוגזמת - ילדים עם חרדה גבוהה וקושי בוויסותה עלולים לחוות דאגה מופרזת, פחדים ומתח במצבים יומיומיים (Suveg & Zeman, 2004).

  • בעיות הסתגלות - ילדים עם קושי בוויסות רגשי מתקשים יותר להסתגל למעברים, שינויים ואתגרים חדשים (Morris et al., 2017).

  • דיכאון - קושי בוויסות מצב רוח שלילי יכול להוביל לדיכאון ממושך אצל ילדים ובני נוער (Kovacs et al., 2008).

מדוע חשוב ללמד מיומנויות וויסות רגשי

  • שיפור הסתגלות חברתית והישגים אקדמיים - ילדים עם ויסות רגשי טוב יותר מסתדרים טוב יותר בבית הספר ועם קבוצת השווים (Graziano et al., 2007).

  • הפחתת התנהגויות בעייתיות - ויסות רגשי קשור לפחות התנהגויות תוקפניות, אלימות והתנהגויות סיכון (Eisenberg et al., 2001).

  • קידום בריאות נפשית - ויסות רגשי הוא גורם מגן מפני חרדה, דיכאון והפרעות נפשיות אחרות (Berking et al., 2013).

  • הגברת חוסן והסתגלות לטראומה - ויסות רגשי עוזר להתמודד טוב יותר עם אירועים טראומטיים ומשברים (Southam-Gerow & Kendall, 2002).

  • שיפור יחסים בין-אישיים - ויסות רגשי תורם ליחסים חיוביים יותר עם משפחה, חברים ובני-זוג (Lopes et al., 2005).

השאירו פרטים לשיחת ייעוץ ללא עלות או התחייבות:

תודה! ניצור קשר בהקדם

bottom of page