top of page

מהו ניתוח התנהגות יישומי (ABA)

ניתוח התנהגות יישומי מתמקד ביישום עקרונות למידה כדי לשפר התנהגות חברתית משמעותית (Cooper et al., 2020). זוהי גישה קלינית-מדעית העוסקת בהבנה ושינוי התנהגויות של בני אדם. הגישה מבוססת על מחקר והוכחה כיעילה בטיפול בסוגיות התנהגות, בלקויות נוירולוגיות שונות ובבעיות קשב וריכוז.

ההנחה הבסיסית בניתוח התנהגות היא שהתנהגות תלויה ביחסי הגומלין שבין הילד לסביבה. ולכן, מנתחי התנהגות חוקרים את התנהגויות המטרה תוך תשומת לב לגורמים בסביבה אשר משמרים את התנהגויות.

 

טיפול ABA משלב טכניקות התנהגותיות המשפיעות על הגורמים המקדימים (A), התנהגות (B) ותוצאות (C). התנהגויות המטרה הלא נאותות מוחלפות בהתנהגויות אלטרנטיביות נאותות על מנת לסייע לילד להצליח יותר בסביבתו. הפחתת התנהגויות בעייתיות ורכישת מיומנויות חדשות קשורות זו לזו בטיפול ABA ובדרך כלל מטופלות במקביל. לטיפול ABA יש עשרות שנים של מחקרים קפדניים התומכים ביעילותו, ובעלי מקצוע בכל העולם משתמשים בעקרונות ה-ABA על מנת ללמד התנהגויות חדשות לילדים, מתבגרים ומבוגרים.

הגדרות למושגים בסיסיים בניתוח התנהגות

תוצאה (Consequence)

אירוע המתרחש בעקבות הופעת ההתנהגות ומשפיע על ההסתברות שההתנהגות תופיע שוב בעתיד (Cooper et al., 2020).

 

ישנן תוצאות המחזקות התנהגות וגורמות לעלייה בתדירות הופעתה, ויש תוצאות המחלישות התנהגות ומורידות את תדירות הופעתה.

 

תוצאות יכולות להיות חיוביות או שליליות. מניפולציה של התוצאות היא אסטרטגיה מרכזית בניתוח התנהגות.

התנהגות (Behavior)

פעילות הניתנת לצפייה, מדידה ותיעוד אובייקטיבי (Cooper et al., 2020).

 

התנהגות כוללת פעולות גלויות ומוחשיות שהאדם עושה, וניתנת לכימות ורישום. היא אינה כוללת תהליכים נסתרים או מנטליים.

 

התנהגות מטרה מוגדרת כהתנהגות ספציפית שרוצים להגביר, להפחית, לחזק או לשנות בתהליך  שינוי  ההתנהגות.

גורם מקדים (Antecedent)

גירוי או אירוע המתרחש לפני הופעת ההתנהגות ומשפיע על סבירות ההופעה שלה (Cooper et al., 2020).

גורמים מקדימים כוללים גירויים חיצוניים מהסביבה כמו מילים, אנשים, אובייקטים או מצבים, וגם גירויים פנימיים כמו מחשבות, רגשות או תחושות גופניות.

זיהוי הגורמים המקדימים מאפשר לחזות מתי סביר שהתנהגות מסוימת תופיע, ולהבין מה מעורר ומחזק אותה. 

שילוב רגשות בניתוח התנהגות

ניתוח התנהגות רגשית הוא צורת טיפול מקובלת עבור ילדים המפגינים התנהגות רגשיות לא מותאמות ולא נאותות. שיטת ״שמיים כחולים״ משלבת את הידע המדעי על למידה וניתוח התנהגות כדי ליצור תוכניות תמיכה מותאמות אישית שעוזרות לילדים ומבוגרים לרכוש מיומנויות חדשות ולשפר התנהגויות קיימות, תוך הפחתה של התנהגויות מאתגרות או כאלה שיש להן השפעה שלילית על הלמידה והתפקוד היומיומי. 

ניתוח התנהגות רגשית כולל הערכה פרטנית של ההתנהגויות הרצויות והלא רצויות, זיהוי הטריגרים וההקשרים שלהן, ובניית תוכנית תמיכה הממוקדת בחיזוק ההתנהגויות החיוביות ובהפחתת אלו הלא מסתגלות. 

מודל התנהגותי רגשי

המודל שעל פיו פועלת תוכנית ״שמיים כחולים״ מרחיב את המודל ההתנהגותי ומוסיף אלמנטים של פרשנות לגורם המקדים (מה אני חושב על האירוע שאני חווה כרגע), התעוררות רגש (כתוצאה מהפרשנות הספציפית שלי איזה רגש מתעורר בי) ועל כן ההתנהגות היא התנהגות רגשית שמביאה לידי ביטוי את הדרך שבה הילד מתקשר את הרגש.  

image.png

השאירו פרטים לשיחת ייעוץ ללא עלות או התחייבות:

תודה! ניצור קשר בהקדם

bottom of page